dinsdag 24 januari 2012

Ondergrondse Fietsenstalling


De komende jaren wordt  gewerkt aan een ruime en kleurrijke fietsenstalling van zo’n 5000 m2. De fietsenstalling biedt ruimte aan 5190 fietsplekken, waarvan 1500 betaalde plekken.

De afgelopen jaren is het aantal fietsen rondom rotterdam centraal verdubbeld. Met de komst van de HSL en de Randstadsrail zullen er nog meer fietsen bij komen. Om al deze fietsen kwijt te kunnen en het toch overzichtelijk te houden voor voetgangers wordt deze fietsenstalling ondergronds gebouwd. de fietsenstalling die gerealiseerd wordt is echter niet zomaar een stalling;
De fietsenstalling is ontworpen door architect Maarten Struijs. Zijn werk is te herkennen aan het kleurgebruik en is vrijwel altijd erg innovatief. Vandaar dat er in de fietsenstalling voor Rotterdamgebruik is gemaakt van verschillende kleuren licht en een tweelaags-stallingsrek. De kleurendie in de in de fietsenstalling gebruikt worden sluiten aan op de kleuren van het metrostation.Ook wordt het verlichtingssysteem gebruikt om in de immense hoeveelheid fietsen, jouw eigen fiets terug te vinden.
In de verschillende paden van de fietsenstalling worden 6 verschillende kleuren gebruikt, de handvatten van de fietsen krijgen één van deze kleuren waardoor je makkelijk jouw eigen parkeer sectie terugvindt

De wanden van de fietstenstalling geven permanent licht. Omdat de tweelaagse fietsenrekken het overzicht belemmeren, wordt er met rechte gangen en spiegels gewerkt waardoor je kan zien waar er nog een parkeerplek over is en van welke kant er fietser of voetganger passeert.


Zoals gezegd is dit een erg innovatief bouwwerk, hetgeen een moeilijk bouwproces met zich meebrengt. zo is het erg belangrijk dat alle stappen tijdig en in de goede volgorde gerealiseerd worden.
Vanaf januari 2012 is er begonnen met het heien, waarna (in fases) de dakplaten worden gemaakt. In dit proces vinden ook veel kabel en leiding verplaatsingen plaats, in eerste instantie voor de ondergrondse bouw maar ook voor de continue aanwezigheid van verlichting.
Vervolgens worden de bouwputdamwanden geïnstalleerd en kan het fysieke afgraven beginnen.
Tot slot komen vloeren, wanden en kolommen op hun plek en worden de fietsenrekken neergezet waarin je eind 2013 je fiets kan plaatsen!


Omdat deze fietsenstalling een erg innovatief en uniek ontwerp heeft is zoals gezegd procesmanagement vrij lastig. Het is dan ook ten zeerste aan te bevelen om het gehele proces zo goed mogelijk te plannen en mogelijke vertragingen vroegtijdig op te sporen. Ook moeten knelpunten die in de loop van het proces hun opkomst kunnen maken in de kiem worden gesmoord.
Vind er vertraging plaats op wat voor reden dan ook, is de kans op een exponentiële groei van de vertraging zeer waarschijnlijk (ketting reactie van vertragingen en falen).


Een goede en realistische planning is dus van essentieel belang!




Stationsplein Rotterdam Centraal


Het stationsplein in Rotterdam wordt langzamerhand omgetoverd tot een plein van deze tijd dat er modern, functioneel en openbaar uitziet. Het openbare karakter geeft vooral doorslag aan de architectuur van het gebouw. Door een grote overkapping te maken waarbij de wanden in de gebouwschil ontbreken, creëer je een gemoedige openbare sfeer waarin de gebruikers zich toch beschermt voelen.


Op het plein zijn, zoals tegenwoordig gebruikelijk, meerdere winkels en cafeetjes waar je lekker met "je laptop op schoot" je werk kunt doen. Deze manier van werken wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast, mede met de komst van het nieuwe werken. 


Verder lijkt het alsof het dak van het station als het ware zweeft boven het stations plein, wat het geheel een modernistisch beeld opwekt.


Nog zo'n aspect dat de innovatie en modernisme toont is de fietsenstalling onder het stationsplein. Deze fietsenstalling bied aan ontzettend veel mensen parkeergelegenheid en is zeker van deze tijd. Meer over deze stalling kunt u lezen onder het kopje: "Ondergrondse fietsenstalling".


Duidelijk is dat het plein erg goed past in de omgeving, bij het nieuwe station en bij de fietsenstalling. Rotterdam creëert met de bouw van dit complete concept een verbonden innovatief transportcentrum.


Net zoals de fietsenstalling heeft het concept voor het stationsplein ook innovatieve en unieke trekjes in zich. Vooral het "zwevende"dak is hiervan een goed voorbeeld, maar ook de verlichting en het open karakter van de hal (die natuurlijk bij het plein hoort) zorgt ervoor dat het procesmanagement efficiënt en goed geplant moet worden, anders is de kans op een kettingreactie van vertragingen in zekere mate aanwezig.


Een ander aspect dat bij het bouwproces belangrijk is, is de organisatie. Hoe eerder en duidelijker de overeenkomsten en ruimtelijke ordening van de bouwplaats geregeld zijn, des te soepeler verloopt het proces.
Omdat de bouw van dit geheel dus nieuw is voor vrijwel iedereen ontstaat er een heel dynamisch proces waarin vrij regelmatig werkzaamheden en methoden veranderen.







Geschiedenis van Rotterdam Centraal


Rotterdam Centraal is een station wat er later bijgekomen is. Voor de tweede wereldoorlog, waren er 4 verschillende stations in Rotterdam: Delftse Poort, Beurs, Maas, Hofplein. Station Hofplein is uiteindelijk gesloten omdat dit achter het centraal station ligt. Station Delftse Poort is gebombardeerd, maar het centraal station is een vervanger van het station Delftse Poort en Hofplein.
9 februari 1968 openende koningin Beatrix de eerste metrolijn van Nederland. Dit metrostation kwam op Rotterdam Centraal. Dit heette toen de Noord-zuidlijn, tegenwoordig heet het lijn D. 

 
Jaar
< 1939
1940
1957
1957
1968
Gebeurtenis
4 stations: Delftse poort, Maas, Beurs, Hofplein.
Bombardement op station Delftse poort. 
Opening treinstation Rotterdam centraal.
Hofplein niet aangesloten aan het sporennetwerk van centraal
Opening metrolijn op rotterdam centraal, lijn D.
Ingang metrostation


 
2004
2007
2008
2009
2010
2014
Herbouw van Rotterdam centraal en omgeving
Definitieve sluiting verouderde station van Rotterdam centraal.
Station geheel afgebroken

Heropening metrostation, met extra uitbreiding.

Station hofplein afgebroken.
Volledige gebruikname van Rotterdam centraal











Rotterdam Centraal station

Rotterdam krijgt een aantrekkelijk, dynamisch, goed functionerende openbaarvervoerterminal. Het nieuwe Rotterdam Centraal wordt een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis.

Nieuw Rotterdam Centraal: waarom eigenlijk?
Rotterdam Centraal is één de belangerijkste vervoersknooppunten van nederland. Er passeren dagenlijks 110.000 reizigers. Dat zijn er evenveel reizigers als luchthaven Schiphol. Daarnaast heeft het ook nog een aansluiting op het Europese net van hogesnelheidstreinen (HSL-Zuid) en Rotterdam Centraal heeft ook een aansluiting op de lightrailverbinding RandstadRail. Door de komst van deze twee verbindingen is de verwachting dat het aantal reizigers in 2025 gestegen zal zijn naar 323.000 per dag.

De deel projecten binnen het project Rotterdam Centraal zijn:

OV Terminal
Rotterdam krijgt een aantrekkelijk, dynamisch, goed functionerende openbaarvervoerterminal. Het nieuwe Rotterdam Centraal wordt een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis.

Ondergronds Fietsenstalling
De komende jaren wordt  gewerkt aan een ruime en kleurrijke fietsenstalling van zo’n 5000 m2. De fietsenstalling biedt ruimte aan 5190 fietsplekken, waarvan 1500 betaalde plekken.

Stationplein
De ruimte van de stationshal gaat vrijwel ongemerkt over in die van het nieuwe Stationsplein. Overzichtelijkheid kenmerkt het nieuwe Stationsplein. Dit plein vormt de verbinding tussen de openbaarvervoerterminal en het centrum van Rotterdam.

Kruisplein
Het Kruisplein verandert straks in een open verbinding tussen het Centraal Station en het centrum. Een groene wandelboulevard om over te flaneren. Stevige bomenrijen domineren straks het verkeersluwe plein. Samen met de Westersingel vormt het Kruisplein straks de culturele as van Rotterdam.

Proveniersplein
Aan de Noordzijde verlaten reizigers het van het station aan de Provernierszijde. De uitgang ligt aan het Proveniersplein. Dit plein ligt in een relatief rustige 19e-eeuwse woonwijk, waarmee bij het herinrichten van het stationsgebied volledig rekening is gehouden. De entree van het nieuwe Rotterdam Centraal heeft een bescheiden opzet die past bij het karakter van de Provenierswijk.

Weenatunnel
De nieuwe inrichting van het Kruisplein en een comfortabele oversteek naar het Stationsplein kunnen alleen worden gerealiseerd als ter hoogte van het Weena het autoverkeer ondergronds wordt aangebracht.

Busstation.
Met de komst van de nieuwe OV-terminal verandert ook het busstation van plaats in de Conradstraat. In de toekomst ligt het nieuwe busstation in het verlengde van het kantorengebied van Nationale-Nederlanden, Unilever en het Groot Handelsgebouw. Op de Conradstraat verrijst een nieuw comfortabel busstation.

Planning en Kosten
De bouw van het nieuwe Rotterdam Centraal is gestart in 2007 en duurt uiteindelijk tot 2014.
Dan is ook de ondergrondse verbinding met de parkeergarages gereed en de buitenruimte ingericht. In 2013 zullen de meeste onderdelen zoals de OV Terminal, de parkeergarage en de ondergrondse fietsenstalling worden opgeleverd en kan de reiziger hier al gebruik van maken. 

De totale kosten voor het nieuwe Rotterdam Centraal bedraagt, op basis van het vastgestelde definitief ontwerp van de OV-terminal voor het stadse deel € 338,8 miljoen excl. BTW (geactualiseerd kredietbedrag domein stadszijde prijspijl 1 januari 2014) en voor het spoorse deel € 294 miljoen (excl. BTW, prijspeil dec 1 januari 2010). 


Het Rijk, NS, ProRail, de stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben overeenstemming bereikt over de financiering van het projectbudget.


Organisatie is ontzettend belangrijk bij grote projecten. Er wordt bij dit project heel veel deelprojecten tegelijkertijd uitgevoerd, daarbij is het belangrijk dat de organisatie perfect loopt zodat project niet door elkaar lopen. 


Een belangrijke term bij procesmanagement is 'dynamisch'. In dit project is dat zeker aanwezig. Doordat een station als dit altijd open is en altijd gebruikt wordt. Als er niemand aanwezig is op de bouwplaats blijft het project bezig door het feit dat mensen er last van kunnen hebben ,bijvoorbeeld dat bezoekers van het station nu andere looppaden of een andere trein moeten nemen. 


Deze aspecten zorgen ervoor dat hier sprake is van procesmanagement op een vrij moeilijke en complexe manier.


Zie de prezi over dit artikel: http://prezi.com/59tjknsxy4eg/rotterdam-centraal/
test